Как да подредим мускулните групи за максимално ефективна тренировка !

Здравейте приятели!


Мотивацията ми за написването на този анализичен материал произтича от наблюдения на възходящата тенденция на интерес към фитнес културата и нейните различни форми. С удоволствие отбелязвам, че все повече хора влизат в света на тренировките, което неизменно води до увеличаване на задаваните въпроси от типа: "С кои мускулни групи да започна тренировката си?", "Как да комбинирам различните упражнения?" и "Какво да предприема при забавяне на прогреса с определени мускулни групи?".

Има безброй стратегии и подходи към съставянето на тренировъчна програма, като често виждаме, че всеки индивид разработва и следва свой уникален режим, в който е убеден. Въпреки това, един и същ метод може да не донесе идентични резултати при различни хора. Поради тази причина е вероятно да получите множество съвети, които могат значително да се различават, и едва ли може да се открои еднозначно "правилният" отговор. Така стигаме до етап на пълно объркване. Именно затова е критично да осъзнаете, че не съществува универсален модел, който да функционира еднакво за всеки.

За да намерите отговори на поставените въпроси, трябва да сте наясно с няколко важни индивидуални фактора:
  • Какви цели сте си поставили? 
  • Какъв е Вашият текущ физически статус? 
  • По отношение на кои мускулни групи изоставате и в кои сте по-напреднали?

След задълбочен анализ на тези параметри, е съществено да адаптирате тренировъчния си режим към вашето ежедневие, хранителни навици, време за отдих и сън и т.н. Ето защо съм подготвил серия от директиви, които, ако бъдат последвани, са гаранция за успех!

1.Поставете си ясно определена цел 

Резултат,който искате да постигнете във времето.За някой това е да качи мускулна маса,за друг може да бъде по-изчистен и красив релеф,трети искат да подобрят главно една мускулна група-била тя гърди,гръб,рамене и т.н.Най-важно е да знаете какъв ефект искате да постигнете и към какво се стремите.

2.Открийте и наблегнете на това което работи най-добре при вас 

 По време на тренировките,както и по време на възстановяването на мускулите,се старайте да следите кои упражнения имат най-голям ефект и натоварват максимално целевата мускулна група.Възползвайте се от тях максимално !

3.Винаги започвайте тренировките си с различно упражнение  

Важно за ефективната тренировка е да свикнете да започвате с различно упражнение от предишната.Така ще постигнете по-голям стрес върху мускулите и по-ниска адаптивност на тялото към самата тренировка.

4.Tренирайте малките мускулни групи в края на седмицата

 Такива мускулни групи са например бицепс и трицепс.Те участват активно в тренировките за гръб и гърди,което значи,че ако ги тренираме в края на седмицата няма да ги ощетим или да намалим ефекта върху тях !

5.Tренирайте големите мускулни групи в началото на седмицата 

Големите мускулни групи изразходват най-много енергия съответно и натоварването при тях е най-голямо.Ето защо трябва да са с приоритет в това отношение.Старайте се да ги тренирате в началото на седмицата или ако ги комбинирате с по-малки мускулни групи винаги ги тренирайте първи !


Благодаря за вниманието !

Очаквам коментарите ви под статията!


Коментари

Популярни публикации от този блог

200 Мотивиращи Фитнес-цитати,които ми помагат да продължа!

4 кратки,мотивиращи и вдъхновяващи истории