Протеините - какво,как и защо

Здравейте приятели !

  Не се съмнявам,че всеки от нас е срещал рекламите с масивни културисти подканващи ви да си купите протеина от лъскавата кофичка.Тези реклами са доста популярни в момента,както и самия бранш.Всеки от нас,който се занимава със някакъв вид тренировки се е замислял - "Колко ли по-добре ще се справям ако вземам протеин,но дали е безопасен за приемане като хранителна добавка? "Ето защо реших,че е време да поговорим за протеините като хранителна добавка.

Какво представлява протеинът ?


Протеините (наричани още "белтъци" или "белтъчини" ) са основната структурна и функционална единица на живата природа.А основните функции които изпълняват са следните:

Структурна-(изграждат телесните клетки)


-Регулаторна (благодарение на специфични свойства на определени протеини,тялото ни управлява различните реакции и сигнализации,тук влкючваме и хормоналната дейност)

-Защитна (Защитните механизми на тялото се основават на действието на определени протеини.)

-Каталитична (Протичането на метаболитните процеси са свързани с наличието на специфичните протеини - ензими,които ускоряват процеса по обмена на веществата.)

-Двигателна (Всяка физическа дейност се извършва в резултат от дейността на протеините)

-Транспортна (Белтъците отговарят за преноса на различни вещества в тялото например кислорода )

Белтъчините са изградени от 20 вида аминокиселини,подредени в специфична последователност заключена в структурата на ДНК.

Естествени източници на протеин


Всички храни съдържат протеини в по-голямо или по-малко количество.Разликата,обаче идва от там,че храните с животински произход съдържат всички нужни аминокиселини,докато при някои храни с растителен произход липсват определени такива,което ги прави непълноценни за организма ни.С най-високо качество са животинските източници на протеини- всички видове месо,млечни продукти и яйца.С протеини от растителен произход можем да се снабдим ако консумираме соя,бобови и житни култури,ядки.При здравословното хранене е прието основната доза протеин да се приема чрез храната,а само малка част чрез хранителни добавки.

Протеинът като хранителна добавка


Протеиновата пудра (както е известен протеинът на прах) е хранителна добавка с високо съдържание на белтъци.Главната цел на протеина като хр.добавка е да улесни увеличаването на общия дневен прием на протеини,както и да осигури такива на организма ако не е възможно приемането на твърда храна.Продуктите,които в момента са на пазара предлагат богат асортимент от протеинови добавки.Те могат да съдържат протеин от един източник получен чрез даден технологичен процес,но има и такива,които съдържат комбинация от източници или протеини,произведени по различни технологични процеси.Важно е да припомним,че източниците на протеин могат да бъдат животински и растителни,както и да подчертаем факта,че в спортната суплементация най-широко разпространени са протеините с животински произход.

Какво е нужното количество протеин дневно ?


Както вече разбрахте,индустрията предлага огромен асортимент от протеинови хранителни добавки,с всевъзможни комбинации от аромати,вкусове,съставки и разнообразно предназначение.Активните спортисти се нуждаят много повече от добър прием на белтъци,в сравнение с обикновения неспортуващ човек.Според проучванията всеки човек се нуждае от 0.8-1.0 гр. протеин за всеки 1кг. телесна маса.Това ще рече,че един 77кг. човек,като мен,би следвало да приема общо 77гр. протеини дневно.Тази статистика,обаче важи в случай,че енергийния ни разход е не по-голям от 2000 калории,които са абсолютно недостатъчни за един активно-спортуващ човек,което значи,че ще му бъде нужна повече енергия и градивен материал.Ето защо при спортистите приема се покачва на 2-3гр/кг,а дори в определени случаи повече.

Не трябва да забравяме,че тук говорим за общия дневен прием на белтъци от всякакви източници.Важно е да знаем,че организма ни има своя капацитет за усвояването на протеините и поради тази причина ви препоръчвам да приемате необходимото количество протеини на няколко пъти през деня (при всяко от храненията).Прекомерния прием на протеини може да причини неблагоприятни ефекти в организма - стомашно неразположение,затруднения в бъбречната дейност и нарушаване баланса на чревната микрофлора.

Здравословното хранене означава да приемаме необходимото количество протеини,чрез правилено избрани храни.Препоръчвам ви протеиновите добавки да съставляват малка част от протеиновия прием за деня,но да бъдат приемани в точни ключови моменти.Протеиновите суплементи могат да окажат значително влияние върху метаболизма,изграждането на мускулна маса,възстановяването на мускулите след натоварване и спортните резултати.

Общо казано: 


- Протеинът е основен елемент от храненето на всеки спортист и има своето решаващо значение,независимо от вида на натоварването,поставените цели и хранителния режим.

- Протеинът е ресурс,от който тялото на всеки активно спортуващ се нуждае за да поддържа добро ниво на метаболизма,за осигуряването на издражливост и сила,за растеж възстановяване на мускулите.

- Протеинът като хранителна добавка е изключително удобен и бърз начин за изготвянето на  оптимизиран белтъчен прием,който ще ни осигури значителни положителни резултати,без риск за здравето-при правилна употреба.

Споделете тази статия,ако ви е харесала !

Коментари

Популярни публикации от този блог

200 Мотивиращи Фитнес-цитати,които ми помагат да продължа!

Как да подредим мускулните групи за максимално ефективна тренировка !

4 кратки,мотивиращи и вдъхновяващи истории