Силата и ключът към нея



Силата е това,към което се стремят всички спортисти в силовите спортове,защото там тя е водеща.Такъв вид спортове са: вдигане на тежести,тласкане на гюле,бодибилдинг и много други дисциплини.

 Но колко знаем ние за силата ? Какво я предизвиква и как точно работи ? Сега заедно с вас ще открием отговорите на тези въпроси. Човешкото тяло е съвършената био-машина.То е изградено от мускули,кости и стави.Мускулите са генераторите на силата.Те са изградени от сложна тъкан,която е изградена от мускулни влакна.Мускулите ни генерират силата и я предават към костите и ставите,като благодарение на това вече на лице е и движението.Човешкото тяло е способно волево да контролира почти всички свои мускули и движения (с малки изключения).

 Сега остава да си отговорим на въпроса,как мускулите генерират тази сила?Отговора е в тъканта,от която е изграден мускула и начина по който тя превръща източника на енергия в сила и движение (съкращаването и отпускането на мускула).Източника на енергия в случая е аденозинтрифосфатът (АТФ) и посредством химическите процеси,в които участва с кислорода и креатинфосфатът ,които няма да описвам в детайли по обясними причини,налице е съкращаване и отпускане на мускулните влакна.Химическите реакции протичат в цикъл,което позволява продължително да използваме своята сила и да контролираме движенията си.Мускула извършва работа,която може да се изчисли по формулата A=Q.H  където Q е тежестта,а H височината,на която вдигаме.Увеличаването на тежестта (Q) мускулната работа(А) се увеличава изначално,до момента, в който започне да намалява и стигне до 0.

Това само по себе си означава,че мускулът вече е неспособен да вдигне тежестта.Практически това ни навежда на мисълта,че мускулът е способен да приключи дори с товар,доста по-малък от максималния. Основният проблем на силата учудващо не се оказват мускулните влакна и механичната работа на мускула.Гръбначният ни стълб има свой защитен механизъм,който може да блокира движението на мускула той "да откаже",при рисково натоварване.Ключово значение за силата и нейните възможности има психическото ни състояние или мотивацията да преодолеем страха,като по този начин накараме нервната си система да работи в наша полза.Това никак не е лесно и на този етап не сме открили метод да манипулираме нервната си система,по начин,който би ни дал невероятни възможности.

Въпреки това ключът към силата е : Адаптивността.
Съветът ми е да включите адаптиращ момент в своята тренировка-продължително тежко натоварване,което да позволи на нервната система да преодолее проблема,като привикне и също така МОТИВАЦИЯ,позволяваща на тялото да подобри общия си тонус.

Изводът от всичко това е : " За да вдигаш тежко,товари тежко ! "
Въпреки това,винаги внимавайте,мислете най-напред за себе си и поемайте премерени рискове.Човешкото тяло пази много свои тайни в загадка.Въпреки това можем да се справим с почти всички проблеми ако заложим на упоритостта.Бъдете упорити и силата ще ви съпътства !
Благодаря за вниманието,надявам се,че статията е била полезна и ви хареса.До скоро !

Коментари

  1. Много добра и полезна статия.Продължавай в същия дух,ще следя за ново развитие.

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! Ще се старая още повече за напред,очаквайте нови публикации всеки ден

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Моля всички потребители да не използват нецензурна реч в този блог !

Популярни публикации от този блог

200 Мотивиращи Фитнес-цитати,които ми помагат да продължа!

Как да подредим мускулните групи за максимално ефективна тренировка !

4 кратки,мотивиращи и вдъхновяващи истории